Hoe kan je snoezelen?

Snoezel doe je met snoezelmateriaal. Er zijn verschillende soorten snoezelmateriaal die ieder een andere functie hebben doordat zij verschillende zintuigen stimuleren. In een snoezelruimte zijn er diverse snoezel materialen aanwezig om het snoezelen te bevorderen. Een goede snoezelruimte bevat dan ook snoezel materialen die alle 5 de zintuigen prikkelen. Er zijn overigens ook snoezelmaterialen verkrijgbaar voor eigen woon-, slaap- en badkamers.

  • Zicht. Denk aan de waarneming van kleuren, bewegingen en combinaties van beiden. Goede voorbeelden van snoezelmaterialen die het zicht van de cliënt(en) prikkelen zijn spiegels, schilderijen, lampen en speciale snoezel projectoren.
  • Gehoor. Dit mag voor zichzelf spreken. Rustgevende geluid en muziek wekt positiviteit op bij de cliënt(en) en reduceert stress, angst en boze gevoelens. Voor ouderen met dementie werkt het het beste als er muziek gespeeld wordt van een bepaald geliefd genre. Voor mensen met (een zware vorm) van autisme zijn goede voorbeelden van snoezelmaterialen muziekkussens en touch-klankpanelen.
  • Reuk. Ook de prikkeling van het reukorgaan de neus, mag niet ontbreken. Zo kan men een geur diffuser of wierrook plaatsen in de snoezelruimte. Geuren die wij doorgaans tegenkomen in professionele snoezelruimten zijn lavendel, dennen en die van andere bloemen. Let er op dat het verstandig is de geur diffuser of wierrook te plaatsen buiten het bereik van de cliënt(en) met het oog op de veiligheid
  • Smaak. Ook het proeven van verschillend voedsel en dranken speelt een belangrijke rol in het snoezelproces. Met name fruit en ijsjes zijn geliefd, maar voor ouderen die lijden aan dementie kan ook voedsel of drank van vroeger goed werken. Denk aan stroopwafels, kaneelstokken, drop en dergelijke.
  • Tast. Het aanraken van verschillende vormen en materialen is voor mensen met een verstandelijke beperking, een zware vorm van autisme of voor ouderen die lijden aan dementie een goede manier om zich te ontspannen. Goede voorbeelden van snoezel materialen die de tast positief bevorderen zijn bijvoorbeeld poppen en knuffels, maar denk ook aan touwen, zachte voorwerpen (fleecekussens) en dergelijke, waar men met de hand langzaam aan kan voelen. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *