Dementie NAO; waar herken je dit aan?

NAO is een afkorting voor Niet Anderszins Omschreven en betekent dat een bepaalde stoornis niet toegewezen kan worden aan een specifieke stoornis. Indien iemand kenmerken vertoont van verschillende stoornissen, en niet een specifieke stoornis, wordt er gesproken van NAO. Deze persoon vertoont dan bijvoorbeeld symptomen een dwangmatige een schizotypische stoornis, maar bij geen van beide genoeg om daarmee gediagnosticeerd te worden. Of als een persoon kenmerken vertoont die helemaal niet aan een specifieke stoornis kan worden gekoppeld, wordt er gesproken van NAO. Op die manier is NAO eigenlijk een restcategorie, waar onbepaalde stoornissen onder worden geschaard. Persoonlijkheidsstoornis NAO is mede hierom de meest voorkomende persoonlijkheidsstoornis.

Wat is dementie NAO?

Binnen dementie komt er veel persoonlijkheidsproblematiek voor. Naarmate de dementie zich verder ontwikkelt nemen deze problemen toe en hebben deze gevolgen voor het dagelijkse functioneren van iemand. Door de cognitieve achteruitgang kan iemand bepaalde handelingen niet meer zelfstandig uitvoeren en raakt iemand in de war met zichzelf. Hier blijft het niet bij, want dementie zorgt er ook voor dat mensen mentaal het zwaar te verduren hebben. Het bewustzijn en de ik beleving gaan steeds verder achteruit, waardoor mensen met dementie ook kenmerken van persoonlijkheidsstoornissen kunnen vertonen. Depressieve gevoelens, problemen in de omgang en problemen met het verwerken van prikkels zijn geen uitzondering. Vaak is het echter moeilijk om deze kenmerken toe te wijzen aan een specifieke stoornis. In veel gevallen is het bij dementie namelijk een combinatie van verschillende stoornissen die niet onder een naam vallen. Vandaar dat ook bij dementie de term NAO vaak wordt gebruikt. 

De persoonlijkheidsstoornissen binnen dementie

Er zijn verschillende soorten stoornissen die terugkomen bij mensen met dementie. Deze stoornissen en kenmerken kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Bij dementie NAO is er dus sprake van meerdere van deze symptomen. Het kan ook zijn dat er kenmerken worden vertoond die helemaal niet zijn terug te herleiden naar een specifieke stoornis.

  • Excentrieke stoornissen

Dementerende mensen met deze stoornissen leven voornamelijk op zichzelf en zijn niet veel in contact met anderen. Ze zijn niet goed van vertrouwen en willen ook liever niet geholpen worden. Deze kenmerken lijken op paranoïde- en schizotypische stoornissen.

  • Dramatische stoornissen

Demente personen met deze kenmerken hebben moeite met het beheersen van emoties en kunnen vaak erg overdreven reageren. Ze kunnen bijvoorbeeld ineens in tranen uitbarsten zonder dat daar een directe aanleiding voor is. Ze doen dingen heel impulsief en denken niet goed na bij wat ze doen. De stoornissen waar dit op lijkt zijn borderline-, antisociale- en narcistische stoornissen.

  • Angstige stoornissen

De naam zegt het al, dementerende personen die hier last van hebben zijn erg angstig en vermijdend. Ze vermijden hun sociale contacten en vertonen vaak erg dwangmatig gedrag. Dit gedrag heeft veel raakvlak met afhankelijke- en dwangmatige stoornissen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *