Snoezelen Gehandicapten

snoezelen gehandicapten

Hoe werkt snoezelen voor gehandicapten?

Het zou goed kunnen dat je niet weet hoe snoezelen voor gehandicapten werkt. Met snoezelen wordt in wezen zintuigactivering bedoeld. Dit is een rustgevende activiteit voor kinderen of volwassenen met een verstandelijke beperking of een vorm van dementie.

Bij het stimuleren van de zintuigen van de cliënt, wordt er gebruik gemaakt van licht, geluid, reuk en tast. Dit met als doel dat de cliënt zich ontspannen gaat voelen en de zogenoemde snoezelruimte ervaart als een prettige ruimte. Onprettige gevoelens als angst, stress, boosheid en dergelijke worden op deze manieren gereduceerd.

Als je nieuw bent met de hele term snoezelen of zintuigactivering, bevat deze pagina aardig wat nuttige informatie om je op weg te helpen. Zo zullen we het onder andere gaan hebben over snoezelen met gehandicapten, snoezelen in de gehandicaptenzorg en over snoezelruimtes en snoezelmaterialen voor gehandicapten.

Op deze manier kun je wegwijs worden in de wondere wereld van het snoezelen voor mensen met een beperking. Dit kan worden toegepast op cliënten als een ontspanmoment, om verveling tegen te gaan en het leggen van contact te bevorderen. Kortom, er zijn geen nadelen verbonden aan het snoezelen, mits je enkele aanwijzingen volgt.

Snoezelruimte gehandicapten

Laten we allereerst eens beginnen met de snoezelruimte. De meeste mensen en professionele zorgverleners die willen snoezelen met gehandicapten, leggen hiervoor namelijk een speciale snoezelruimte voor aan; de snoezelkamer.

Het is belangrijk een aparte snoezelkamer te hebben omdat er in een normale ruimte ook sprake is van normale prikkelingen. De bedoeling van het snoezelen is juist dat ”het normale” even totaal vervangen wordt, opdat zintuigen op een positieve manier geprikkeld worden. Voor kinderen en volwassenen met een handicap heeft een snoezelkamer veel voordelen. Zo zorgt het onder andere voor veel meer ontspanning en concentratie. Voor ouderen met een vorm van dementie zorgt een snoezelruimte voor een verlaagde hartslag.

Hoewel er snoezelruimtes beschikbaar zijn waar je met een of meerdere cliënten heen kunt gaan, kan je ook gemakkelijk thuis je eigen snoezelruimte maken. Om thuis een eigen snoezelruimte te maken heb je natuurlijk snoezelmateriaal nodig, en laten we het daar nu net over gaan hebben.

Snoezelmateriaal gehandicapten

Een goede snoezelruimte bevat natuurlijk aardig wat snoezelmateriaal. Dit snoezelmateriaal dient materiaal te zijn dat de zintuigbeleving van mensen met een verstandelijke beperking bevordert. Dit snoezelmateriaal kan men kopen, maar natuurlijk ook zelf maken.

Zien. Denk hier aan snoezelmateriaal als spiegelbollen, snoezel projectors, blacklight, lavalampen en dergelijke lichtbronnen die de zintuigbeleving van het zien sterk bevorderd. Let er op dat je juist geen gebruik wilt maken van snelle flitsen of fel TL-licht. Dit kan juist weer het tegenovergestelde teweeg brengen en de cliënt kan dit als aanvallend of zeer negatief ervaren.

Horen. Een goede snoezelruimte is voorzien van rustgevende muziek. Denk bijvoorbeeld aan de geluiden van een oerwoud, zee of openhaard. Ook rustige piano- en vioolmuziek zijn goede voorbeelden van muziek die met name voor mensen met een verstandelijke goed geschikt zijn af te spelen in een snoezelruimte. Een tip die wij je willen geven is dat je het toestel waarvandaan je de muziek afspeelt het beste buiten bereik van die cliënt(en) kunt houden.

Tast. Bij een snoezelruimte is het van belang dat ook het gevoel van de cliënt(en) geprikkeld wordt. Denk dus aan zaken als een schommel, zitzak of zachte materialen zoals kussens. Eigenlijk kun je allerlei frunnik materialen gebruiken in een snoezelruimte om de tast te prikkelen.

Geur. Ook geur speelt een belangrijke rol in een snoezelruimte. Gelukkig kan je al vrij goedkoop een geurverspreider of diffuser aanschaffen. Dit is een apparaat wat aangename geuren verspreid. Denk aan lavendel en andere geurende bloemen.

Snoezelen gehandicaptenzorg

Nu je een beetje een idee hebt wat snoezelen en snoezelmateriaal precies is, zullen we uitleggen hoe snoezelen precies wordt toegepast in de gehandicaptenzorg. In eerste instantie is het snoezelen namelijk een ontspanning gerichte bezigheid die aan de hand van het prikkelen van zintuiglijke aspecten mensen met een verstandelijke beperking een eigen belevingswereld biedt. Een snoezelruimte fungeert als basis van dit concept; dit is namelijk een sfeervolle omgeving, waarin de cliënt(en) zich helemaal thuisvoel(t)en).

Hoewel er in het verleden een beetje raar tegen het hele concept werd aangekeken, zijn we nu steeds meer gaan inzien dat het snoezelen wel degelijk werkt. Het belangrijkste bij snoezelen is eigenlijk dat je niet goed weet wat er omgaat in het hoofd van een cliënt met een verstandelijke beperking, omdat hij of zij dit niet aan je kan vertellen.  De snoezelruimte laat naar voren komen wat de cliënt daadwerkelijk wilt. De ruimte helpt de belevingswereld te vergroten en er worden hiervoor dan ook steeds nieuwere technieken voor ontwikkeld.

Uit onderzoek blijkt dat een van de beste snoezelmaterialen van dit moment een snoezel projector is.

Een snoezel projector is namelijk een krachtige tool die je kunt gebruiken om ontspanning te bewerkstelligen aan de hand van visueel engagement. Snoezel projectoren bieden eindeloze mogelijkheden voor de cliënt om op te gaan in een virtuele visuele ervaring. Zo werkt een snoezelprojector bijvoorbeeld bijzonder goed in combinatie met het voorlezen of vertellen van een verhaal.

Snoezel projectoren bekijken

Veelgestelde vragen over snoezelen

Waarom snoezelen gehandicapten?

Gehandicapten snoezelen omdat de snoezelmaterialen in de snoezelruimte uitnodigen tot interactie en de zintuigen activeren. Zo is het in principe menselijk om te frunniken, friemelen en aan dingen te zitten, echter worden mensen met een verstandelijke beperking in een snoezelruimte extra getriggerd dit te doen. Dit komt zowel het welzijn van de cliënt als de verzorger ten goede, omdat er op deze manier interactie mogelijk is en de cliënt vaak duidelijker laat weten wat hij of zij daadwerkelijk wilt.

Kan ik zelf een snoezelruimte of snoezelmateriaal maken?

In principe wel. Echter is het verstandiger dit te doen samen met een professional op dit gebied, zodat je niet per ongeluk de snoezelruimte als negatief doet overkomen bij de cliënt(en). Eventueel kan je al wel informatie inwinnen op het internet over de te gebruiken materialen.

Hebben jullie ook andere snoezelmaterialen te koop?

Op dit moment hebben wij enkel snoezel projectoren in ons snoezel productassortiment. In de nabije toekomst hopen wij meer snoezelmateriaal toe te voegen aan onze webshop.

Een reactie op “Snoezelen Gehandicapten

  1. Pingback: Snoezel licht - verschillende soorten en maten | Slaap Onder Sterren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *