Wat is warme zorg en hoe pas ik het toe?

warme zorg

Warme zorg is een vorm van belevingsgerichte zorg waarbij niet het herstellen, maar het verbeteren van de kwaliteit van leven centraal staat. De beleving van de oudere staat centraal en het is de bedoeling dat deze persoon zich veilig en vertrouwd voelt in de omgeving waarin hij of zij zich bevindt. Hierbij kan gebruikgemaakt worden van oude meubels van vroeger, herkenbare muziek uit de jeugd en andere herkenningspunten die de persoon een gevoel van geborgenheid geven. Hiermee worden angsten en onzekerheden weggenomen en ontstaat een gevoel van rust en ontspanning.

Warme zorg dementie

Vooral mensen met dementie hebben behoefte aan warme zorg. Dit komt doordat deze mensen vaak een mate van desoriëntatie hebben gedurende de dag. De benadering van warme zorg geeft ze houvast. Ondanks alle gekte en alle perikelen gedurende de dag kunnen zij zich met warme zorg veilig voelen in hun omgeving. Warme zorg is toepasbaar voor ouderen in alle stadia van dementie. Dit kan dus variëren van beginnende dementie tot aan vergevorderde vormen van dementie. Officieel komt warme zorg als begrip uit de ouderenzorg, maar omdat het zo veel oplevert voor mensen met dementie wordt deze vorm van zorg 1 op 1 overgenomen in de dementie zorg. Zowel mantelzorgers als zorgprofessionals kunnen deze methodiek gebruiken om de zorg voor dementerende ouderen te verbeteren.

Warme zorg visie

Warme zorg staat eigenlijk altijd aan en omvat meer een benadering van zorg dan dat het een bepaalde methodiek is. Dit houdt in dat niet de therapie maar de aard van deze benadering leidend is in de te verlenen zorg. Om deze reden heeft warme zorg een 24-uurs benadering en gaat het over het algehele leefklimaat van de dementerende persoon. Warme zorg wordt onder andere toegepast tijdens de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen. Door warme zorg toe te passen werkt de begeleider aan grotere tevredenheid onder de zorgbehoevende, waarmee ook het werk van de zorgverlener prettiger wordt. 

Warme zorg toepassen

Een bekende manier om warme zorg te integreren in het dagelijks leven van iemand met dementie, is door middel van snoezelen. Dit komt doordat snoezelen de uitgangspunten van warme zorg allemaal meeneemt. Deze uitgangspunten zijn de volgende:

1. Nabijheid

Binnen warme zorg is het belangrijk dat de cliënt zich ondersteund voelt door de verzorger. Lichamelijk contact in de vorm van een knuffel is erg belangrijk. Het wordt ook prettig ervaren als de andere persoon echt meegaat in de belevingswereld van de dementerende. Tijdens het snoezelen komen de deelnemende personen dichter bij elkaar en daarom is deze methode van belevingsgerichte zorg bij uitstek goed om toe te passen.

2. Herkenbaarheid

Om een gevoel van veiligheid en geborgenheid te hebben is herkenbaarheid essentieel. Een herkenningspunt hebben om aan vast te houden en op terug te komen staat ook in snoezelen centraal. Even een moment van rust en ontspanning hebben. Idealiter wordt deze herkenbaarheid gecreëerd in een thuissituatie, waarbij de cliënt thuis kan blijven wonen. Indien dit niet mogelijk is helpt het gebruik van herkenbare meubels en andere bekende voorwerpen of attributen in de directe omgeving. 

3. Huiselijkheid

Het gevoel van huiselijkheid staat in veel gevallen gelijk aan een veilig gevoel. Daarom ontzettend belangrijk voor het toepassen van warme zorg. Zoals hierboven beschreven is het daarom gunstig om warme zorg toe te passen in een thuissituatie en anders een huiselijke stijl na te bootsen in de zorgomgeving. Snoezel kan eenvoudig worden gebruikt thuis, waardoor het niet nodig is om naar buiten te gaan en in een vreemde omgeving te belanden. Maak eenvoudig je eigen snoezelruimte met 12 tips en begin thuis warme zorg toe te passen met een dagelijks snoezelmoment.

4. Vrijheid

Het gevoel vrij te zijn houdt in dat er gewoon vrij bewogen en verplaatst mag worden. Deze fysieke uiting van vrijheid is een voorbeeld hiervan, maar ook het gevoel hebben dat je vrij bent en alles kunt doen en laten draagt bij aan de warme zorg. Tijdens het snoezelen staat deze vrijheid om te ontdekken en te experimenteren helemaal centraal. Het gevoel hebben dat jouw behoeften voorop staan en dat er niks of niemand is die jou limiteert. Dat is snoezelen. 

5. Familie

De personen die jij het beste kent en die jou ook het beste kennen zijn natuurlijk jouw familieleden. Samen zijn, contact houden en in de vorm van mantelzorg misschien zelfs verzorgd worden door een familielid zorgt voor meer veiligheid. Zo is snoezelen ook bij uitstek een activiteit die je samen doet. Samen snoezelen bevordert het onderlinge contact en stelt je in staat om samen in dezelfde beleving terecht te komen. Omdat dementerende ouderen totaal anders in het leven staan, kan het moeilijk zijn om dit soort momenten van gelijkgestemdheid te vinden. Snoezelen is zo een moment en kan daarom frequent met jouw naasten worden gedaan.

Snoezelen als warme zorg

Wil jij weten hoe jij warme zorg kunt toepassen voor een persoon met dementie? Wacht dan niet langer en begin met het integreren van snoezelen als dagelijkse activiteit. Het liefst doe je snoezelen in een herkenbare omgeving en daarom is de Snoezel Projector uitermate geschikt om hiermee te beginnen. Samen elke dag een moment van ontspanning inplannen is essentieel voor het verbeteren van de levenskwaliteit van personen met dementie. Een dag met dementie elke keer wat dragelijker maken is het doel. De Snoezel Projector kan jou hierbij helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *