Wat is Validation bij Dementie?

validation dementie

Validation is een manier om met dementerende ouderen te kunnen communiceren, welke is ontwikkeld door Naomi Feil (een Amerikaanse gerontoloog). Deze methode is gebaseerd op het hebben van een empathische houding en het stimuleren van zelfvertrouwen bij de persoon met dementie. Validation is afgeleid van het Latijnse woord ‘valor’, wat waarde betekent. Validation gaat hierdoor uit van het in waarde laten van de ander. Door mee te gaan in de belevingswereld van de dementerende persoon en degene te accepteren voor de persoon die hij of zij is. Zo wordt hun identiteit, eigenwaarde en zelfrespect in stand gehouden en vergroot. Ze voelen zich voor een moment even niet alleen, maar worden begrepen door de persoon die hun situatie valideert/accepteert. 

De Validation methode bij dementie

Validation wordt voornamelijk toegepast op ouderen in een gevorderde fase van dementie. Bij deze mensen is het maken van contact en het uiten van gevoelens niet tot nauwelijks meer mogelijk. Prikkels komen bijna niet meer binnen en deze personen zijn vaak alleen en maken heel weinig contact met de buitenwereld. Het lijkt hierdoor bijna alsof ze al eigenlijk niet meer actief op de aarde zijn. Niks is echter minder waar. Vergevorderde dementie zorgt ervoor dat veel hersencapaciteiten verloren zijn, maar dit neemt niet weg dat er veel behoefte is aan contact en intimiteit met de buitenwereld. Validation helpt ouderen om de laatste behoeften in hun leven nog te kunnen uiten, verbaal of non-verbaal. Het is voor dementerende mensen ontzettend belangrijk om dit in de laatste periode van hun leven te kunnen doen, zodat zij met een gerust hart in vrede kunnen sterven. Validation helpt hierbij en is zo een bijzondere manier om het laatste stukje leven van iemand met zoveel mogelijk aandacht te beleven. Een prachtige methode binnen de dementiezorg. 

Validation therapie toepassen

Het toepassen van de Validation therapie en de bijkomende technieken biedt dementerende personen dus een manier om gevoelens te uiten. Deze technieken kunnen worden toegepast door vanuit de verzorger een open en meegaande houding aan te nemen. Acceptatie staat veruit bovenaan de behoeften lijst van dementerende personen. Geen medelijden of geforceerde acties om dingen wel nog te kunnen. Nee, gewoon puur acceptatie en uitgaan van wat er nog wel allemaal mogelijk is. Het is hierbij belangrijk dat er niet geoordeeld wordt over de situatie en geen moeilijke vragen worden gesteld maar dat alles binnen de capaciteiten van de cliënt valt. Het doel is om de persoon met dementie uit de eenzame wereld te trekken en daadwerkelijk contact te maken. Hiervoor is veiligheid, vertrouwen en een vorm van acceptatie noodzakelijk. Dat zijn de uitgangspunten van de Validation methode. 

Wat zijn de effect van Validation op dementie

Door het toepassen van Validation ontstaan er meerdere positieve effecten voor iemand met dementie. Om er een aantal te noemen:

  • Minder stress ervaren
  • Een groter gevoel van eigenwaarde
  • Vermindering van eenzaamheid door het maken van contact met anderen
  • Het gevoel hebben dat je leeft en dat je leven waardevol is
  • Het uiten van emoties en gevoelens die zich door de jaren heen hebben opgestapeld
  • Een toename van geluk in het huidige moment, even niet als ziek persoon worden gezien
  • Een geluksmoment ervaren
  • Toename van lichamelijke beweging en stimulering

Validation door te snoezelen

Validation is een prachtige manier om het leven van iemand met dementie meer zin te geven. Bovengenoemde effecten zorgen ervoor dat de kwaliteit van leven door het toepassen van Validation verbeterd wordt. Er bestaat toch niks mooiers dan iemand aan het eind van zijn leven nog laten genieten van hoe mooi het leven kan zijn? Nu is het wellicht moeilijk om Validation toe te passen in jouw situatie. Als mantelzorger of zorgprofessional komt er veel kijken bij het maken van contact met dementerende personen. Laat staan bij Validation, waarbij het levelen met een dementerend persoon nog belangrijker is. Snoezelen zou deze enorme stap overbrugbaar kunnen maken en contact te bevorderen. Door middel van snoezelen kom je samen met je cliënt even op dezelfde golflengte, waardoor het betreden van de belevingswereld van de ander een stuk makkelijker is. Belevingsgerichte zorg zoals Validation wordt op die manier makkelijker om toe te passen. Het inplannen van een dagelijks snoezelmoment is een mooie eerste stap, en helemaal niet moeilijk om te doen. Lees de 12 tips voor het maken van een snoezelruimte thuis, of bekijk de Snoezel Projector waarmee je met 1 druk op de knop kunt beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *