12 Tips Voor Het Maken Van Een Snoezelruimte Thuis

snoezelruimte

12 Tips voor jouw eigen Snoezelruimte thuis

  1. Geen andere verplichtingen
  2. Geen beeldschermen
  3. Het juiste gezelschap
  4. Snoezelmomenten inplannen
  5. Kies de juiste kamer
  6. Goed communiceren en afstemmen
  7. Zien: stimuleer je zicht
  8. Horen: gebruik de juiste geluiden
  9. Ruiken: zorg dat het lekker ruikt
  10. Voelen: zorg dat je lekker kan voelen en friemelen
  11. Proeven: lekkere dingen eten en drinken
  12. Kies voor een mix van prikkels!
  13. Snoezelruimte op maat?
1. Geen andere verplichtingen

Zorg ervoor dat de snoezelruimte volledig in het teken staat van ontspanning. Dit betekent dat een kind echt volledig tot rust moet kunnen komen en in de kamer niet herinnerd moet worden aan allerlei andere zaken zoals huiswerk en andere verplichtingen. Gedurende de dag hoort een kind vaak genoeg wat het wel of niet mag en kan doen. Op het moment dat het kind de snoezelruimte instapt moet alles draaien om de rust en is het een moment om de dag af te sluiten. Snoezelen is de activiteit waarbij even alles mag, alles mag losgelaten worden en er hoeft helemaal niks. Als een kind toch wordt herinnerd aan dingen die zij nog moeten doen of dingen die zij nog niet goed hebben afgesloten overdag, is het vele malen lastiger om volledig tot rust te komen en dus voluit te snoezelen.

2. Geen beeldschermen

Aansluitend op de vorige tip is het ook belangrijk dat er geen andere afleidingen zijn van beeldschermen door telefoons, iPads of de TV. Elke dag wordt een kind al blootgesteld aan continu prikkels van beeldschermen. Er is zoveel activiteit en er gebeurt zoveel op deze beeldschermen, dat het een kind volledig kan overnemen. Het werkt ontzettend verslavend en het komt steeds minder voor dat een kind ook een moment beleeft zonder deze stimulans. Snoezelen is het moment waarop je even geen directe aanwakkerende stimuli wil hebben in de ruimte, dus ook geen beeldschermen. De reden waarom vooral beeldschermen niet thuishoren in de snoezelruimte is omdat beeldschermen ook afleiden van het huidige moment. De beelden op onze kleine en grote schermpjes brengen onze gedachten op hol en doen ons denken aan van alles en nog wat. Snoezelen is bedoeld om even niet bezig te zijn met je gedachten, maar juist puur even de zintuigen te stimuleren op een ontspannende manier en juist niet na te hoeven denken. Het is net als meditatie, of een vorm van mindfullness eigenlijk. Hier zal verder op worden in gegaan in de volgende tips.

3. Het juiste gezelschap

Omdat snoezelen een hele fijne activiteit is waarbij je meer grounded bent en meer bewust bent van wat er hier en nu afspeelt, zorgt het er ook voor dat je beter contact kan leggen met elkaar. Niks is fijner om op die momenten samen te zijn met de mensen waar je van houdt en waar je je verbonden mee voelt. Snoezelen is daarom een hele geschikte activiteit om samen met het gehele gezin te doen. De snoezelruimte die je daarvoor inricht is dan de plek waar jullie samenkomen en even een moment hebben waarop jullie samen zijn. We zijn allemaal zo afgeleid en we zijn overdag altijd zo veel bezig met onze eigen levens dat het soms lijkt alsof we langs elkaar heen leven. We komen steeds minder met elkaar in contact. Ik bedoel daarmee echt in contact met elkaar. Even een goed gesprek hebben, oprecht benieuwd zijn hoe iemand zijn dag is geweest of hoe het met iemand gaat. Echt even luisteren en niet verder denken dan het gesprek waar je nu mee bezig bent. Aan de andere kant is het net zo belangrijk dat de snoezelruimte ook beschikbaar is om alleen gebruikt te worden. Het moet geen verplichting zijn om altijd met anderen even te snoezelen. Snoezelen is namelijk ook ontzettend fijn om alleen te doen. Met een snoezelruimte aan huis is dit ook nog eens ontzettend gemakkelijk.

snoezelruimte vader en kind

4. Snoezelmomenten inplannen

Het moment van de dag waarop je gaat snoezelen is ontzettend belangrijk. Snoezelen dient namelijk als een methode om te ontprikkelen, te ontspannen en je even terug te trekken. Het is ontzetttend fijn om op vaste momenten dit in te plannen en te weten dat je een moment op de dag hebt waarop je eventjes kan bijkomen. Vanwege het ontprikkelende effect hebben kinderen het meeste baat bij een snoezelmoment aan het einde van de dag. Gedurende de dag zijn er namelijk ontzettend veel prikkels waar kinderen aan worden blootgesteld. Zeker als een kind nog jong is worden de zintuigen gebruikt om alles op te vangen wat er in de omgeving gebeurt. Alles wordt aangeraakt en soms zelfs in de mond gestopt om te ontdekken wat de aard is van een voorwerp. Logsich dat een kind aan het eind van zo’n dag helemaal leeg is. De tank is op omdat er zoveel activiteit en energie is gestopt in de dag. Een moment om even los te laten en niet meer te hoeven prikkelen is heel erg fijn aan het einde van de dag. Hiernaast is het einde van de dag ook praktisch gezien het meest geschikte moment. Vaak werken ouders overdag en gaan kinderen overdag naar school. Als iedereen dan ‘s avonds thuiskomt staat de snoezelruimte klaar om gebruikt te worden en even als gezin samen te komen.

5. Kies de juiste kamer

Het voordeel van thuis snoezelen is dat een kind op een vertrouwde plek is. Thuis is de plek die we goed kennen en waar we gemakkelijker kunnen ontspannen en dus kunnen snoezelen. Omdat het ook belangrijk is dat de kamer niet teveel doet denken aan randzaken van overdag, is het belangrijk om de juiste kamer hiervoor te kiezen. Het kiezen van de juiste kamer om te gebruiken als snoezelruimte verschilt natuurlijk per woonsituatie en is voor iedereen anders. In een ideale situatie is er een aparte speelkamer voor kinderen die aan het einde van de dag kan worden omgetoverd tot een snoezelkamer. De slaapkamer en woonkamer dienen een andere functie en op deze manier kan dat mooi gescheiden worden zodat er geen afleidingen of andere associaties zijn. Als de speelkamer wordt gebruikt is het wel belangrijk om het speelgoed en eventuele beeldschermen uit de kamer te verwijderen of te verstoppen. Mocht er nou geen speelkamer beschikbaar zijn is het ook prima om de slaapkamer te gebruiken voor de snoezelruimte. In principe moet de slaapkamer enkel dienen om in te slapen, met oog op het waarborgen van de beste nachtrust, maar er kan ook zeker gesnoezeld worden. Vooral als snoezelen past in jullie bedtijd routine, ligt snoezelen in de slaapkamer natuurlijk heel erg voor de hand. Zoals eerder gezegd is snoezelen een ontspannende activiteit en kan het een kind goed voorbereiden op de nacht.

snoezelruimte

6. Goed communiceren en afstemmen

Snoezelen is een heel erg breed concept en de beste manier om te snoezelen verschilt per kind. Het is daarom bijzonder belangrijk dat je altijd met je kind blijft praten en je vraagt of je kind het een prettige ervaring vindt zo. Aan de hand hiervan kun je bepaalde dingen toevoegen of weglaten in de snoezelruimte, om zo de snoezelruimte steeds beter af te stemmen op de wensen van jouw kind. Er zijn ontzettend veel verschillende manieren waarop je een snoezelruimte kunt inrichten. In de volgende tips zullen we verder in gaan op de verschillende aspecten aan de hand van de zintuigen. Een goede manier om te beginnen met een snoezelruimte is door verschillende attributen te proberen. Uiteindelijk gaat het bij snoezelen op een mix van prikkels en om er achter te komen welke prikkels wel en niet als prettig worden ervaren wil je deze uitproberen. Het Snoezelpakket is de perfecte instapper in jouw eigen snoezelruimte thuis en bevat alle basis voorwerpen die je nodig hebt om te beginnen met snoezelen. Vrijwel alle zintuigen worden met de producten uit dit pakket gestimuleerd. Door hiermee te beginnen en goed te overleggen met je kind, krijg je al snel een beter beeld van wat wel en niet goed werkt in jullie situatie.

7. Zien: Stimuleer je zicht

De meest gangbaren manier om te beginnen met snoezelen is door middel van visuele prikkels. Een snoezel projector biedt letterlijk 1 druk op een knop om de sfeer in de kamer al volledig te veranderen. Met het gebruik van de juiste lichteffecten kom je al een heel eind met jouw snoezelplek. Zeg nou zelf, een kamer met felle TL verlichting voelt echt compleet anders aan dan een kamer met kaarslicht. Naast de helderheid en scherpte van het licht, hebben kleuren en de bewegingen van licht ook een effect op hoe we ons voelen in een ruimte. Warme kleuren zoals rood en oranje hebben een stimulerend effect en kleuren met een koude ondertoon zoals groen, blauw en grijs zijn meer ontspannend. De Snoezel Projector en Snoezel Projector Plus bevatten verschillende kleuren combinaties om jouw snoezelruimte een bijzondere tint te geven. Ook kunnen de helderheid en bewegingen van het licht worden ingesteld. Kortom, onmisbaar in jouw snoezelplek!

sterrenhemel van de snoezel projector op het plafond van de slaapkamer

8. Horen: Gebruik de juiste geluiden

De sfeer van de snoezelruimte wordt ook grotendeels bepaald door de geluiden die er zijn. Is het er stil, rustig of zijn er veel verschillende geluiden? Met het gehoor worden geluiden opgevangen en verwerkt binnen ons zenuwstelsel. Het is daarom van belang dat de geluiden in een kamer goed zijn afgestemd op het snoezelen. Allereerst is het belangrijk dat er geen echo te horen is in de kamer. Over het algemeen worden echo’s als een vervelend en irritant geluid ervaren. Zorg er dus voor dat de kamer vanuit de basis geen echo bevat en gewoon stil is. Om een ontspannen sfeer te creëren in de kamer kan je achtergrond geluiden en muziek inzetten. Denk hierbij aan natuurgeluiden of rustgevende piano muziek. De Snoezel Projector Deluxe bevat naast de sterren projectie ook 3 ingebouwde natuurgeluiden. Hiernaast kan je via Bluetooth met de projector verbinden zodat je jouw eigen ontspannen muziek kunt afspelen in de snoezelruimte. Deze extra functie wordt erg aanbevolen omdat je naast het visuele effect dus ook het gehoor kunt stimuleren en ontspannen tijdens het snoezelen. Twee snoezeleffecten in één dus!

9. Ruiken: Zorg ervoor dat het lekker ruikt

Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien in de snoezelruimte is de geur. Het is iets waar je niet zo snel aan denkt, maar het hebben van de juiste geuren in de kamer is ontzettend belangrijk. Je kent het wel, je ruikt een bepaalde geur en het doet je gelijk denken aan een persoon, plek of moment. Het hebben van de juiste geuren heeft een grote impact op hoe we ons voelen. Zorg er in iieder geval voor dat het niet stinkt in de kamer. Gooi die zweetsokken in de was en zorg dat er niet nog een oude maaltijd ergens in een hoek staat te verteren. Een neutrale geur is de basis voor jouw snoezelplek, maar mocht je een stap verder willen kun je natuurlijk geuren toevoegen aan de kamer om de sfeer te beïnvloeden. Geurverspreiders zijn hier ontzettend handig in en de geur oliën die je hierbij gebruikt kun je eenvoudig afwisselen om de juiste geur voor jouw snoezelkamer te vinden. Tip: Uit een onderzoek met muizen blijkt dat lavendel een ontspannen effect heeft en dus is lavendel de ideale geur om een ontspannen snoezelruimte te maken.

10. Voelen: Zorg dat je lekker kan voelen en friemelen

Het voelzintuig van een kind is een zintuig dat veel wordt gebruikt om prikkels te verwerken en de wereld te ontdekken. Kinderen voelen aan alles de gehele dag door, maar krijgen gedurende de dag ook vaak te horen dat ze veel dingen niet aan mogen raken. In de snoezelruimte staat vrijheid voorop en dus moet een kind vrij zijn om alles wat er aanwezig is aan te kunnen raken. Met als doel om te ontspannen zijn zachte kussens, knuffels en dekens erg geschikt om tot rust te komen. Het aanraken en het voelen van deze materialen met de huid kunnen enorm bijdragen aan het ontprikkelen. Een verzwaringsdeken is een veelgebruikt hulpmiddel om een kind te ontspannen. Door de druk op het lichaam ontspan je en ga je sneller relaxen.

11. Proeven: Lekkere dingen eten en drinken

Het laatste zintuig dat je kunt stimuleren in jouw snoezelplek is je smaak. Hoe je dit moet invullen is erg duidelijk en simpel: eet of drink de dingen die je lekker vindt. Het doel is om je fijn en comfortabel te voelen in een snoezelruimte en dus is het erg prettig om lekkere dingen te eten of drinken. Wat dit precies is per persoon verschilt natuurlijk. Eten of drinken met een sterke smaak helpen om je smaak zintuig meer te stimuleren, maar dit is niet perse nodig. Het belangrijkste is dat je er lekker mee kunt ontspannen. Grote maaltijden worden niet aangeraden, maar kleine snacks of tussensdoortjes kunnen prima worden meegenomen de snoezelruimte in. Tip: het drinken van ontspanningsthee of warme melk heeft een ontspannend effect op het lichaam van je kind. In tegenstelling tot koude dranken worden warme dranken beter ontvangen door je lichaam.

12. Kies voor een mix van prikkels!

In jouw snoezelplek kun je de verschillende zintuigen natuurlijk afzonderlijk stimuleren om je kind te laten ontspannen en ontprikkelen. Maar voor het ultieme snoezeleffect raad ik aan om te gaan voor een mix van prikkels. Maak er een bijzondere ervaring van in jullie snoezelruimte en neem de tijd om te ontdekken welke prikkels beter worden ontvangen en welke minder. Wij mensen hebben 5 verschillende zintuigen die we op allerlei manieren lekker kunnen prikkelen en van alles mee kunnen doen. Laten we daar dan ook gebruik van maken! De ultieme snoezelruimte bevat meerdere prikkels zodat je volledig op kunt gaan in het moment en echt een moment van rust kunt ervaren in huis. Meer prikkels voor jouw zintuigen betekent automatisch minder prikkels voor je gedachten. Op die manier is kalmeren en tot rust komen veel makkelijker en ook leuker. De Snoezel projector is de ideale manier om met snoezelen te beginnen en jouw eigen snoezelruimte vorm te geven.

Wil jij een snoezelruimte op maat?

Ben jij op zoek naar een eigen snoezelruimte voor jouw huis, organisatie of zorginstelling? Vul hieronder je gegevens in en laat ons weten wat je wensen zijn!

    4 reacties op “12 Tips Voor Het Maken Van Een Snoezelruimte Thuis

    1. Pingback: Snoezelruimte dementie: Wat is het? - Slaap Onder Sterren

    2. Pingback: Belevingsgerichte zorg, wat is het? - Slaap Onder Sterren

    3. Pingback: Mantelzorg dementie - Slaap Onder Sterren

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *