Muziek en dementie

muziek en dementie

Het komt wel vaker voor dat mensen met dementie gebeurtenissen van vroeger beter kunnen onthouden dan gebeurtenissen in het dagelijks leven. Dit komt doordat dementie niet alle gebieden van de hersenen aantast. Het motorisch gebied, waar lange termijn herinneringen worden opgeslagen, behoudt zijn functionaliteit. Dit zijn herinneringen van vroeger, bepaalde associaties met voorwerpen en ook met muziek. Muziek wordt in het brein vaak gekoppeld aan bepaalde gebeurtenissen of situaties in het verleden. Het luisteren naar muziek kan er op die manier voor zorgen dat deze oude herinneringen weer worden opgehaald en herbeleefd. Muziek heeft op die manier een positief effect op mensen met dementie.

Wat doet muziek voor ouderen met dementie

Mensen met dementie kunnen zich op momenten onrustig of angstig voelen. Wat begint met vergeetachtigheid wordt een ware last in het dagelijks leven van dementerende personen. Muziek zorgt ervoor dat mensen met dementie kunnen ontspannen en bepaalde emoties kunnen opwekken. Afhankelijk van de soort muziek kan het rust geven of juist een actieve prikkel zijn waarmee opwekkende emoties worden getriggerd. Zo kan er ook makkelijker contact worden gemaakt met een naaste met dementie. Er ontstaat een positieve sfeer waarin iedereen zich prettig voelt, waardoor muziek en dementie ontzettend goed samen gaan.

Muziektherapie voor dementie

In het dagelijks leven kan het een enorme uitkomst zijn voor mensen met dementie om regelmatig naar muziek te luisteren. Op die manier is muziektherapie ontstaan, waarin muziek wordt gebruikt om cliënten gedurende de dagbesteding naar muziek te laten luisteren. Mensen met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie kunnen baat hebben bij muziek in elk gedeelte van de dagplanning. Een zorgverlener kan op verschillende momenten, verschillende typen muziek opzetten. 

1. Muziek voor het stimuleren van beweging

Door samen naar enerverende muziek te luisteren, mee te klappen en mee te zingen, wordt er door middel van muziek beweging gestimuleerd. Voor ouderen met dementie is het vanzelfsprekend belangrijk dat zij blijven bewegen, waardoor muziek hier een mooie ondersteuning kan bieden.

2. Muziek ter ontspanning

Om een moment van rust en ontspanning te creëren kan rustige muziek worden ingezet. Bijvoorbeeld aan het einde van een dag met veel prikkels. Op zo een moment kan muziek helpen om even te ontprikkelen wat vervolgens ook bijdraagt aan een goede nachtrust.

3. Muziek tijdens algemene dagelijkse levensverrichtingen

Voor een algehele betere sfeer en meer ontspanning bij het uitvoeren van dagelijkse taken, kan muziek op de achtergrond worden ingezet. Bijvoorbeeld tijdens het eten, het voeren van een gesprek of een andere activiteit zoals lezen. Muziek bevordert het algehele welzijn en zorgt dat mensen met dementie beter de dag door komen.

Voor elk moment van de dag en elk type muziek is het belangrijk dat wordt gefocust op de cliënt. Muziektherapie is een vorm van belevingsgerichte zorg waar de behoeften van de persoon met dementie voorop staan. Bepaal altijd het doel van de muziek en zorg ervoor dat de muziek herkenbaar is. Voorkeursmuziek waar bepaalde herinneringen aan zitten en wat betekenis heeft voor de persoon is essentieel. Zo geeft muziek altijd een geborgen gevoel van veiligheid en herkenning.

Muziek toepassen bij dementie

Zoals we hebben besproken zijn er verschillende manieren waarop muziek kan worden toegepast in het leven van iemand met dementie. Zo zijn er ook verschillende manieren waarop de muziek geluisterd kan worden. Het gebruik van een muziekspeler of koptelefoon zijn goede opties om aandachtig naar muziek te kunnen luisteren. Muziek kan echter ook worden geïntegreerd tijdens een snoezelmoment. Muziek kan bijvoorbeeld worden meegenomen in een snoezelruimte waarin een of meerdere zintuigen worden geprikkeld. De Snoezel Projector bevat deze functie om naast het prikkelen van het zicht, ook toepasselijke muziek te gebruiken. Door middel van de Bluetooth functie kan via een smartphone, tablet of laptop ieders eigen muziek worden afgespeeld. Muziek helpt mensen met dementie zo om oude herinneringen op te halen en nog meer te genieten van het snoezelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *