Belevingsgerichte zorg

belevingsgerichte zorg

Belevingsgerichte zorg is een vorm van zorg dat veel wordt toegepast bij mensen met dementie, een verstandelijke handicap of autisme. Er zijn verschillende manieren waarop deze manier van zorg verlenen kan worden toegepast. Hier vertellen we daar meer over.

Wat is belevingsgerichte zorg?

Bij belevingsgerichte zorg is het allerbelangrijkste dat de zorgbehoevende centraal staat in alles wat er wordt gedaan. Het is een verzamelnaam voor verschillende type benaderingen waarbij er wordt geluisterd naar de individuele behoeften van deze persoon. Niks is te gek en het is van belang dat er veel vrijheid is voor de persoon in kwestie. Door goed te luisteren naar de behoeften van iemand, wordt er een stap gezet in zijn of haar belevingswereld. Van hieruit kan er contact worden gemaakt met de cliënt en moet er goed worden gekeken welke gevoelens er worden ervaren. Door deze gevoelens te begrijpen kan de cliënt op de juiste manier geholpen worden. Het is een ware zoektocht, maar ontzettend belangrijk om een persoon met dementie, een handicap of autisme te kunnen begrijpen. Belevingsgerichte zorg wordt vaak toegepast op mensen die moeite hebben met het verwerken van prikkels. Hierdoor zijn deze mensen overprikkeld of onderprikkeld, waarbij belevingsgerichte zorg een uitkomst kan bieden. 

Hoe wordt belevingsgerichte zorg toegepast?

Om vanuit een begeleider belevingsgerichte zorg toe te passen, moet de begeleider zijn of haar houding aanpassen aan hoe de cliënt zich voelt. Door 1 op 1 met de cliënt te zijn en bijvoorbeeld samen te gaan snoezelen, oude herinneringen op te halen of aan reminiscentie te doen. Op deze manier kan het welzijn van de persoon met dementie, handicap of autisme drastische worden verbeterd. Een dergelijk moment van ontspanning kan ervoor zorgen dat het leggen van contact makkelijker gaat en de persoon zich weer even rustig voelt. Om ervoor te zorgen dat een cliënt zich volledig op zijn of haar gemak voelt, moet een begeleider proberen zich als volgt op te stellen:

  • Wees open en aanwezig richting de persoon in kwestie.
  • Luister goed naar wat er gezegd wordt en hoe de cliënt reageert.
  • Kijk goed naar de reactie en wat er gebeurt tijdens het proces. Volg hierbij het oogcontact met de persoon.
  • Begrijp hoe de prikkels worden ervaren op het moment zelf. Hoe wordt de beleving ontvangen? Wordt het als prettig ervaren of is het even teveel?

Belevingsgerichte zorg bij dementie

Mensen met dementie hebben zelf veel baat bij belevingsgerichte zorg. In een wereld waarin dementerende personen veel impact ervaren van fysieke prikkels, is het belangrijk om soms even een moment van rust te nemen. Prikkels worden anders ervaren door een persoon met dementie. Doordat de hersenfuncties zijn aangetast, wordt deze vorm van informatie niet meer adequaat omgezet in het brein. Hierdoor kunnen teveel prikkels een overweldigend gevoel geven of een ervoor zorgen dat een dementerend persoon dicht slaat. In de vorm van belevingsgerichte zorg, wordt er bewust even contact gemaakt met de dementerende persoon. Doordat deze persoon even selectief en bewust geprikkeld wordt, ontstaat er een prettig gevoel. Het zorgt ervoor dat er een vorm van vrijheid wordt ervaren en stelt een begeleider in staat om hierin bij te staan. Per persoon kan het weer verschillen welke vorm van benadering het meest prettig wordt ervaren.

De belevingsgerichte benadering

Er zijn verschillende manieren waarop belevingsgerichte zorg kan worden toegepast. Hierin zijn er verschillende soorten benaderingen die kunnen worden gebruikt. Een van deze benaderingen is snoezelen. Dit is een van de oudste benaderingen van belevingsgerichte zorg en is een vorm van zintuigstimulering. Snoezelen wordt vaak toegepast in een daarvoor bestemde snoezelruimte, waarin alle zintuigen stuk voor stuk worden geprikkeld. In zo een ruimte zijn speciale lichten, is een prettige geur, zijn er veel zachte voorwerpen en ga zo maar door. Door heel Nederland zijn er verschillende snoezelcentra om te bezoeken. Echter is het ook mogelijk om zelf een snoezelruimte te maken thuis. In plaats van alle zintuigen tegelijk te willen snoezelen, kan je heel eenvoudig beginnen door eerst een enkel zintuig te prikkelen. Hier is de Snoezel Projector ideaal voor. Voor meer informatie over snoezelen, lees gerust verder!

Een reactie op “Belevingsgerichte zorg

  1. Pingback: Muziek en dementie - Slaap Onder Sterren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *