Omgaan met dementie: 13 tips

omgaan met dementie

Je kunt het je haast niet voorstellen hoe het is om dement te zijn. Kostbare herinneringen kwijtraken en niet meer zelfstandig kunnen leven is natuurlijk verschrikkelijk. Misschien is een van je (schoon)ouders dement, je opa, oma of iemand anders in jouw familie. Daarom wil jij er natuurlijk zijn als een van je naasten kampt met een vorm van dementie. Dit is echter niet altijd even gemakkelijk. Daarom geven wij hier een aantal tips die je kunt gebruiken bij het omgaan met dementie van een persoon in jouw omgeving.

Hoe omgaan met dementie tips

1. Luister goed naar de behoeften van de persoon met dementie

Zorg ervoor dat je goed luistert naar hoe de dementerende persoon reageert op situaties. Probeer te letten op hoe diegene zich voelt en welke emoties er worden geuit. Probeer hier op in te spelen door negatieve emoties uit de weg te nemen en positieve emoties te stimuleren.

2. Maak contact

Maak zowel met je ogen, als fysiek contact met de persoon. Laat merken dat je er bent en dat je op dit moment goed luistert in het gesprek. Sta open voor het contact en zorg dat je volledig present bent in het moment. Laat je niet afleiden door externe factoren.

3. Stimuleer het tonen van emoties

Dementerende personen kunnen snel emotioneel worden en hierdoor gaan huilen of zich onrustig gedragen. Laat weten dat dit volkomen prima is en dat deze emoties geuit mogen worden. Op die manier wordt een veilige situatie gecreëerd voor degene met dementie.

4. Stimuleer het ophalen van herinneringen

Een dement persoon kan enorm balen als hij of zij er weer eens achter komt dat een bepaalde herinnering is verdwenen. Dit kan gevolgen hebben voor het zelfbeeld en mensen onzeker maken. Probeer te focussen op de dingen die wel nog goed worden herinnert. Praat hierover en sta hier genoeg bij stil. Haal bijvoorbeeld oude verhalen uit de doos en blik terug op mooie momenten in het verleden.

5. Bekijk oude foto’s en video’s

Als aansluiting op de vorige tip kan het betrekken van foto’s en video’s ook een positief effect hebben. Probeer beelden te gebruiken als je bepaalde verhalen opbrengt, zodat de dementerende persoon letterlijk een beeld heeft bij de herinneringen die er nog zijn. Dit geeft een fijn nostalgisch gevoel.

6. Zorg voor structuur

Structuur is ontzettend belangrijk in het leven van iemand met dementie. Dagelijks duidelijkheid hebben over wat wanneer gaat gebeuren is enorm prettig. Omdat een dementerend persoon simpelweg niet zelf kan onthouden wanneer wat moet gebeuren, is het nog belangrijker dat er bepaalde gewoontes worden gecreëerd die de persoon met dementie houvast geven. 

7. Rustmomenten inplannen

Plan genoeg rustmomenten in als je met een dementerend persoon bent. De aanwezigheid van iemand wordt natuurlijk als enorm prettig ervaren, maar brengt ook een hoop prikkels met zich mee. Omdat een persoon met dementie meer moeite heeft met het verwerken van prikkels, kunnen deze prikkels ervoor zorgen dat de vermoeidheid snel inslaat.

8. Stimuleer genoeg beweging

Aan de andere kant van de rustmomenten is het eveneens belangrijk om genoeg lichaamsbeweging te hebben. Ga samen tuinieren, een stuk wandelen of op een andere manier bewegen. Beweging is ontzettend fijn en goed voor de gezondheid van iemand met dementie.

9. Zintuigen prikkelen

Probeer elke dag bewust en selectief de zintuigen te prikkelen. Door middel van snoezelen bijvoorbeeld, waarbij je een of meerdere zintuigen gaat stimuleren. Dit wordt als ontzettend ontspannen ervaren door mensen met dementie. Het is een fijne dag activiteit die eigenlijk elke dag wel ingezet zou kunnen worden. Je zou een eigen snoezelruimte kunnen maken voor de persoon met dementie zodat je iedere dag een moment kan nemen om even te snoezelen.

10. Lach met elkaar

Ergens wel vanzelfsprekend, maar belangrijk genoeg om nog even te benadrukken: zorg voor plezier met elkaar. Gebruik humor en leuke anekdotes of grapjes om een glimlach op het gezicht te toveren. Humor en plezier verbindt mensen met elkaar, wat enorm belangrijk is als je een persoon met dementie verzorgd.Bij het omgaan met dementie als verzorgende is het ook goed om te weten dat bepaalde dingen zouden moeten worden vermeden. Hieronder zijn drie tips die je moet onthouden als het aankomt op dingen die een persoon met dementie niet leuk vindt.

11. Niet onduidelijk praten

In gesprek met een dementerend persoon is het belangrijk om niet te snel, te lang en onduidelijk te praten. Het is juist beter om in korte zinnen te praten en genoeg ruimte te laten voor de persoon met dementie om na te denken in het gesprek. Geef deze persoon genoeg ruimte en zorg voor een fijne dialoog. 

12. Pas op met fouten benadrukken

Wees voorzichtig als je een dementerend persoon wil wijzen op dingen die hij of zij fout doet. Als je de persoon confronteert met de dingen die hij of zij niet meer kan is dat niet prettig en kan onzekerheid toeslaan.

13. Niet teveel vragen

Probeer de persoon met dementie niet teveel te testen door moeilijke vragen te stellen. Voorzichtig proberen oude herinneringen op te halen is goed, maar ga er niet te ver in door als de ander zich iets niet kan herinneren. Houd het gesprek luchtig en wissel van onderwerp zodra je merkt dat de ander iets niet kan herinneren. 

Omgaan met dementie als verzorgende

Dit waren 13 tips die je kunt gebruiken in het omgaan met dementie van een familielid of iemand anders in je directe omgeving. Hoe je omgaat met dementie hangt natuurlijk ook af van de band die je hebt met de dementerende persoon. Voel je vooral niet te beperkt en wees lekker vrij in hoe je het contact aangaat met een dementerend persoon. Gebruik je eigen voelsprieten om te zien wat wel en niet prettig is. Uiteindelijk is een persoon met dementie ook gewoon een mens.

Lees verder

Snoezelruimte; de Ultieme Gids

Wat is een snoezelruimte? Wat is het doel van een snoezelruimte? Voor wie is een [...]

Waarom snoezelen?

Snoezelen brengt verschillende voordelen met zich mee. Onder andere het bevorderen van ontspanning en contact [...]

Voor wie is snoezelen?

Snoezelen is voor personen die moeite hebben met prikkelverwerking. Snoezelen wordt daarom vooral ingezet bij [...]

Hoe kan je snoezelen?

Snoezel doe je met snoezelmateriaal. Er zijn verschillende soorten snoezelmateriaal die ieder een andere functie [...]

Waar kan je snoezelen?

Snoezelen wordt voornamelijk gedaan in zogeheten snoezelruimtes. Er zijn verschillende soorten snoezelruimtes waarin zintuigstimulerende activiteiten [...]

Soorten snoezelmateriaal

Welke soorten snoezelmateriaal zijn er? Er zijn vele soorten snoezelmateriaal beschikbaar. Het kan soms moeilijk [...]

Snoezelmateriaal zelf maken

Hoe kan ik snoezelmateriaal zelf maken? Wanneer je snoezelmateriaal zelf maakt, heb je de vrijheid [...]

Snoezelruimte

Wat is een snoezelruimte? Een snoezelruimte is een ruimte die speciaal is ontworpen om de [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *