Realiteits orientatie benadering (ROB) bij dementie

De Realiteitsoriëntatie benadering (ROB) is een manier om het denkvermogen van ouderen met dementie te prikkelen. Deze benadering wordt ook wel Realiteitsoriëntatie therapie genoemd. Met behulp van bepaalde oriëntatie oefeningen kan de achteruitgang in het geheugen worden afgeremd. ROB is een vorm van belevingsgerichte zorg.

Wat is het doel van de ROT benadering

Met ROT wordt er een beroep gedaan op de cognitieve functies die nog aanwezig zijn bij een persoon met dementie. Uiteindelijk is het het doel om mensen met dementie zo lang als mogelijk in contact te houden met de realiteit. Op die manier wordt geprobeerd om de mate van functioneren zo lang als mogelijk in stand te houden en het verloren contact met de realiteit te behouden. 

Hoe wordt ROB bij dementie toegepast

Bij de ROB wordt er continu een beroep gedaan op de dingen die een persoon met dementie wel nog weet. Hierbij wordt er correcte informatie over de huidige tijd, omgeving en andere aspecten voortdurend aangeboden. Verkeerde uitspraken of misinterpretaties worden gecorrigeerd. Het aanmoedigen van zelfstandigheid staat hierbij voorop. Het toepassen van oriëntatie oefeningen vindt voornamelijk in de omgeving van de dementerende plaats. Hier wordt informatie geboden over plaats, tijd en personen zoals bijvoorbeeld aanduidingen van bepaalde kamers en andere attributen in huis. Ook wordt er gebruik gemaakt van klokken waar de tijdsaanduiding makkelijk van af te lezen is, en andere geheugensteuntjes zoals het jaar, de maand en de dag van vandaag. Tot slot worden er ook veel pictogrammen gebruikt om extra informatie te verschaffen over wat er in de omgeving gebeurt en om te communiceren.

Wat zijn de voordelen van ROB bij dementie

Realiteits oriëntatie benadering helpt erbij om aandacht te geven aan de cognitieve mogelijkheden die een persoon met dementie nog bezit. Hierdoor wordt het zelfvertrouwen vergroot en zelfstandigheid gestimuleerd. Ook worden gevoelens van angst en sociale achteruitgang geremd. Dit bevordert het contact tussen hulpverleners zoals zorgprofessionals en mantelzorgers met dementerende mensen bevordert. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *