Benaderingswijze dementie

dementie benaderingsmethoden

Hoe kan je iemand met dementie het beste benaderen? Dementie zorgt ervoor dat het gedrag van iemand compleet verandert. In de 4 fases van dementie wordt dit gedrag steeds weer anders en het is belangrijk om daar op de juiste manier mee om te gaan. Een aangepaste benadering en vorm van communiceren kan helpen om contact te maken met een naaste met dementie. 

Denk aan je houding

Omdat bij vergevorderde dementie praten wat moeilijker is, is het bij de benadering van demente personen erg belangrijk hoe je houding is. Ook de manier waarop je praat en vooral je non-verbale acties zijn van grote invloed in de communicatie. Zeker naarmate de dementie vordert worden woorden steeds minder belangrijk in het gesprek en komt er veel meer kijken bij het overbrengen van een boodschap. Denk hierbij aan de lichaamstaal die je gebruikt en eventuele gebaren om je woorden kracht bij te zetten. Ook lichamelijk contact door soms de ander even aan te raken is een prettige en effectieve manier om even een connectie te hebben met iemand. 

Aansluiten bij de belevingswereld

In de ontwikkeling van dementie ondergaat de interne belevingswereld van een dement persoon veel veranderingen. Het idee dat je bepaalde dingen begint te vergeten, steeds warriger wordt en ook je eigen identiteit steeds verandert. Allemaal dingen die er aan bijdragen dat het hoofd van een dement persoon volledig op hol kan slaan. Hierdoor is het extra belangrijk dat je je inzet om hier begrip voor te tonen. Niet corrigeren en benadrukken wat er allemaal niet meer kan. Niet steeds veroordelen als de ander iets meerdere keren zegt. Het is belangrijk om aan te sluiten bij de belevingswereld van de demente persoon zodat we hier meer begrip voor kunnen hebben en contact kunnen leggen.

Methoden om benadering te zoeken 

Er zijn verschillende manieren om contact te maken met een dement iemand. Deze benaderingswijze voor dementie gaan we hier bespreken. 

Validation

Validation is een van de benaderingsmethoden die gebruikt wordt in de dementiezorg. Deze methode gaat uit van het zelfvertrouwen van de ander. Het in waarde laten van iemand zijn kunnen is super belangrijk en via deze methode wordt dit gestimuleerd. Voornamelijk bij vergevorderde dementie is deze methode veel voorkomend. Deze mensen zijn vaak zo ver van de realiteit zijn verwijderd dat het moeilijk is voor hen om ergens nog zelfvertrouwen uit te putten.

Belevingsgerichte zorg

Belevingsgerichte zorg is 1 op 1 zorg waarbij de behoeften van de persoon met dementie centraal staan. Het is een soort quality time die je hebt met een naaste waarbij vrijheid wordt gestimuleerd. Tijdens deze momenten komt het vaak voor dat er gesnoezeld wordt om te ontspannen of juist wat meer wordt bewogen, gezongen of gedanst. 

PDL zorg

PDL zorg is een alomvattende manier om zorg te verlenen aan iemand met dementie. Het is zorg met die continu wordt toegepast (24 uur per dag) tijdens dagelijkse activiteiten. Personen in de laatste fasen van dementie kunnen bijvoorbeeld niet meer zelfstandig eten en douchen. Een zorgverlener die deze taken overneemt, zorgt er met PDL voor dat er tijdens deze activiteiten onder andere genoeg wordt ontspannen en bewogen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *