PDL zorg

snoezelruimte dementie

PDL staat voor Passiviteiten van het Dagelijks Leven en is een vorm van belevingsgerichte zorg. PDL zorg is er voor mensen die niet meer zelf in staat zijn om de basisactiviteiten uit te voeren en zelf mee te werken aan hun behandeling. PDL zorg is over het algemeen van toepassing op mensen met een vergevorderde vorm van dementie.

Voor wie is PDL zorg?

PDL zorg wordt ingezet als ADL zorg (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen) niet meer mogelijk is. Dit houdt in dat zij normale handelingen niet meer kunnen uitvoeren. Dit is het geval bij mensen met zware chronische lichamelijke of psychische aandoeningen en mensen met dementie fase 3 of 4. PDL zorg is daarom ondertussen een vast onderdeel in de huidige dementiezorg. 

Bij deze patiënten ontstaat het risico dat te weinig bewegen en hierdoor doorligplekken (decubitus) krijgen. Ook ervaren deze mensen met zware dementie afweerspanning en stress. Naast het in beweging houden van de cliënten gaat het daarom ook om het bieden van ontspanning. Dit biedt ontzettend veel voordelen voor de zorgbehoevende, maar helpt ook de zorgverlener in het uitvoeren van de zorg. PDL zorg heeft namelijk als uitgangspunt om het leven van de patiënt zo goed als mogelijk te maken, door vooral te kijken naar wat er wel nog mogelijk is in plaats van wat niet. Op die manier wordt er geen actieve, maar een passieve vorm van zorg gehanteerd. Waarbij wordt uitgegaan van de zelfzorgtekorten van de patiënt.  

Hoe wordt de PDL methode toegepast?

PDL zorg is een methode die uitgaat van een 24-uurs benadering. Dit houdt in dat de zorg in principe 24 uur per dag wordt verleend en nodig is. De reden voor deze intensiteit is dat PDL zorg berust op veel dagelijkse activiteiten. In totaal wordt de PDL methode in 7 facetten onderscheiden:

  1. Liggen
  2. Zitten
  3. Wassen
  4. Aankleden
  5. Tillen
  6. Voeden
  7. Primaire activering (van de zintuigen)

Bij het toepassen van PDL zorg bij passieve patiënten is het belangrijk om belevingsgericht te werk te gaan. Het is goed om de persoon met dementie te laten ontspannen en af te leiden door een fijne omgeving te creëren. Hierdoor kan een passief persoon met zware dementie makkelijker contact maken met andere mensen. Communiceren wordt beter en ook onbegrip en verkrampingen kunnen worden tegengegaan. 

PDL zorg dementie

Een dergelijke ontspannen omgeving kan eenvoudig worden nagebootst in een snoezelruimte. Deze snoezelruimte kan eenvoudig voor een persoon met dementie worden ingericht. Het principe is dat de zintuigen op een selectieve manier worden geprikkeld met als doel om te ontspannen. Daarnaast verbetert de interactie ook door het juist inzetten van snoezel technieken. Een simpele manier om te beginnen aan een snoezelruimte is door middel van de Snoezel Projector. Deze projector stimuleert de zintuigen met behulp van verschillende kleuren op het plafond en rustgevende geluiden of muziek. Probeer het zelf en zet PDL zorg in om een dag met dementie dragelijker te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *